Connect with us

10 semne SIGURE că ești ÎNSĂRCINATĂ

LIFESTYLE

10 semne SIGURE că ești ÎNSĂRCINATĂ

10 semne SIGURE că ești ÎNSĂRCINATĂ

Tu știai să recunoști aceste semne?

Există femei care susțin că pot să își dea seama singure atunci când sunt însărcinate. Nu este vorba neapărat despre o știință exactă, ci despre niște mici semne pe care unele femei le-au învățat și pe care știu să le recunoască. În momentul în care o femeie rămâne însărcinată, corpul ei începe să se schimbe, pregătindu-se pentru a putea crește un copil în interiorul său așa că, tot ceea ce trebuie să facem este să învățam să descoperim și recunoaștem aceste schimbări.

# 1. Nivelurile hormonilor cresc în timpul sarcinii, în special cel al estrogenului și progesteronului.

Creșterea acestor doi hormoni va scădea sau opri complet sângerările menstruale. Din acest motiv hemoragia se oprește în timpul sarcinii.

# 2. Vărsăturile din timpul sarcinii nu sunt prezente doar dimineața.

Acesta ar putea fi motivul pentru care cei mai mulți oameni confundă grețurile de dimineață cu intoxicația alimentară. Sarcina cauzează încetinirea digestiei.

# 3. Cele mai multe femei simt că sânii lor sunt foate sensibili în timpul menstruației, însă acest lucru se agravează în cazul sarcinii.

Hormonii nu fac sânii doar să fie mai mari, ci de asemena și sensibili la atingere. Să fiți pregătite pentru creșterea acestora pe tot parcursul sarcinii.

# 4. Ai crampe menstruale deși nu esti în acea perioadă a lunii

În cazul în care ovulul fertilizat se atașează de mucoasa uterului, are loc sângerarea cauzată de împlântare. Această sângerare însă va fi minoră, spre deosebile de crampele severe ce o vor însoți.

# 5. Vei merge la baie foarte des!

Fie că este vorba de mers pe timp de noapte sau în timpul zilei, baia va fi camera cel mai vizitată din casă. Organismul produce mai mult sânge, ceea ce face ca rinichii să lucreze cu sârguință pentru a-l filtra. În consecință, vezica urinară se va umple în mod constant.

# 6. Poți să adormi aproape oriunde și oricând.

Corpul tău va lucra extrem de mult pentru a se pregăti de venirea copilului, așa că va necesita mai multe reprize de odihnă decât de obicei.

# 7. Ți se face foame în mijlocul nopții.

Cu siguranță dezvolți un apetit pentru anumite tipuri de produse alimentare, cum ar fi deserturi sau lucruri acre, însă aceste pofte vor apărea în cele mai ciudate momente.

# 8. Ceea ce ți se părea delicios săptămâna trecută, acum îți face greață!

Deși medicii nu sunt 100% sigur ce cauzează o aversiune față de anumite mirosuri sau gusturi, se crede că acest lucru apare din cauza nivelului ridicat de progesteron. Cele mai multe femei se simt mai bine în cel de-al doilea trimestru de sarcină. Pentru altele, aversiunea față de anumite mirosuri se menține pe tot parcursul sarcinii.

# 9. Vei avea senzația de amețeală deși ești pe o suprafață plată

În primul trimestru al sarcinii, amețelile sunt cauzate de scăderea tensiunii arteriale. Progesteronul determină lărgirea vaselor sanguine și relaxarea acestora, prin urmare, fluxul de sânge este mai lent, așa că vei ameți mult mai repede.

# 10. Vei observa o linie subțire și întunecată între burtă și zona pubiană.

Această linie, numită și linea negra a fost întotdeauna acolo, dar se va închide la culoare pe timpul sarcinii din cauza nivelului ridicat de hormoni. Aceasta dispare de obicei după naștere.

Citeste si 10 MODALITĂȚI dovedite de a rămâne ÎNSĂRCINATĂ cu GEMENI rapid și natural


Şansele de a avea gemeni, calculate la nivel global sunt de 3%, mult mai mari acum decât erau la începutul anilor 80, ca urmare a dezvoltării tehnologiilor reproductive asistate. Studiile desfăşurate până în prezent au identificat o serie de factori care ar contribui la facilitarea concepției de gemeni.

Factorii concepţiei naturale de gemeni

Ereditatea/­ istoricul familial

Factorul genetic are cel mai mare impact asupra şanselor instalării unei sarcini gemelare. Dacă pe linie maternă aveţi în familie perechi de gemeni, există o şansă foarte mare de moştenire a genei care generează hiperovulatie, ceea ce ar creşte şansele concepţiei gemelare sau multiple. Această genă poate influenţa doar sarcinile gemelare dizigotice (în perioada ovulației sunt eliberate două sau mai multe ovule), însă nu există o garanţie în acest sens (activarea genei poate sări peste o generaţie sau două). În ceea ce priveşte istoricul familial de gemeni pe linie paternă, nu s-­a observat o corelaţie între ereditatea tatălui şi cazurile de sarcini gemelare (pot apărea coincidenţe de acest gen, dar nu există o recurență dovedită).

Etnie şi rasă

Rasa joacă şi ea un rol determinant în instalarea unei sarcini gemelare, deşi este un factor imposibil de controlat. Astfel, s-­a observat că femeile de etnie afro-americană au şanse mai mari de concepţie a gemenilor comparativ cu cele de origine caucaziană, în timp ce asiaticele şi hispanicele au cele mai puţine şanse.

Vârsta mamei

Şansă unui femei de a avea gemeni creşte după 30 de ani, ajungând la un nivel maxim între 35 şi 40 de ani, când şansele ajung până la 5%. Acest fapt poate părea paradoxal, dacă luăm în considerare scăderea fertilităţii şi dificultăţile legate de concepţie în acest interval de vârstă. O teorie consideră că responsabil ar fi excesul de FSH (hormonul de stimulare foliculară), care poate determina ovarele să elibereze două sau mai multe ovule. O altă presupunere este că, odată cu înaintarea în vârstă, ovulele devin mai „casante”, acestea divizându-­se în două celule diferite, în locul primei etape de diviziune din etapa formării fetusului.

Greutatea şi înălţimea mamei

Un studiu realizat de Colegiul American de Ginecologie şi Obstretică, în cadrul căruia au fost analizate aproximativ 50 000 de sarcini, a identificat o corelaţie între un index al masei corporale a mamei de cel puţin 30 şi şansa de a avea o sarcină multiplă. Atenţie! Nu înseamnă că mama trebuie să fie obeză, pentru că obezitatea atrage cu sine probleme de infertilitate sau ale sarcinii (risc mai mare de avort spontan, complicaţiile în timpul sarcinii, riscul de diabet gestațional, naştere prematură, anomalii cromozomiale ale bebeluşilor). O explicaţie a aceste corelaţii ar fi că un ţesut de grăsime moderat, protector, ar favoriza fixarea şi supravieţuirea embrionilor. La indicele de masă corporală de minimum 30 se adaugă şi o statură înaltă, un alt factor care se pare că s-ar corela cu şansa de a concepe gemeni.

Metode de a creşte şansele sarcinii gemelare

Dacă majoritatea factorilor expuşi mai sus sunt greu spre imposibil de controlat (este cazul eredităţii, etniei, înălţimii), există metode de stimulare a ovulatiei prin care şansele de concepţie a unor gemeni ar putea creşte.

Concepţia în timpul alăptării

Deşi este vehiculată ideea că pe perioada alăptării, instalarea unei sarcini este exclusă, alăptarea nu este o metodă eficientă de contracepţie. Cât timp mama alăptează, este eliberată prolactină, un hormon care în cantităţi ridicate suprimă producţia de progesteron şi estrogen, hormoni necesari în ciclul menstrual. Cu toate acestea, şansele apariţiei unei sarcini nu sunt eliminate. Studiile arată că femeile care alăptează la 6 luni de la naştere şi nu folosesc metode contraceptive, au şanse mai mari de a avea gemeni, pentru că reluarea ciclului menstrual are loc cu eliberarea mai multor ovule în cadrul aceleiaşi ovulaţii.

Concepţia după oprirea administrării contraceptivelor hormonale

Pe durata administrării contraceptivelor hormonale, funcţia hormonilor este modificată, astfel că imediat după oprirea administrării, când ciclul ovarian nu este complet restabilit, este posibil ca o supra-stimulare a ovarelor să ducă la eliberarea a două sau mai multe ovule.

Suplimentele de acid folic

Acidul folic este un supliment luat de femei în perioada de preconcepție, precum şi în primele luni de sarcină pentru a preveni malformaţiile şi a contribui la dezvoltarea normală a sistemului nervos al viitorului bebeluş. Pe lângă aceste efecte, s­-a observat că femeile care consumă acid folic în perioada de preconceptie au cu 40% mai multe şanse de avea gemeni, indiferent dacă acidul folic provine din alimentele consumate sau din suplimente.

Surse alimentare de acid folic sunt: lintea, legumele cu frunze verzi (spanac, kale, sparanghel etc.), citricele, fasolea, broccoli etc. Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că acidul folic măreşte şansele naşterii de gemeni în cazul fertilizării în vitro. Dozajul mărit de acid folic a determinat supravieţuirea ambilor embrioni implantaţi în uter pentru a asigura reuşita fertilizării.

Alimentaţia pentru concepţia gemenilor

O nutriţie adecvată, bogată în vitamine şi minerale, este necesară dacă doriţi să concepeţi o sarcină în general, cu atât mai mult când doriţi ca organismul dumneavoastră să susţină o sarcina dublă/multiplă. Se pare că o alimentaţie bazată pe proteine de origine animală şi produse lactate contribuie la creşterea ratei de concepţie a gemenilor, aceasta fiind de cinci ori mai mare la mamele care consumau frecvent lapte, comparativ cu femeile vegetariene. Acestea sunt rezultatele unui studiu desfăşurat în New York, care a comparat şansele concepţiei gemenilor la femeile care consumă produse lactate şi alte alimente de origine animală, comparativ cu cele care urmează un regim vegetarian. Motivul acestei diferenţe se presupune că ar consta în amplificarea producţiei proteinei IGF (Insulin Grow Factor), care facilitează eliberarea ovulelor prin stimularea hormonului folicular, mărind şansele ca două sau mai multe ovule să fie fertilizate simultan.

Consumul de ignamă („yam”, rădăcini de „cassova”) se presupune că ar fi secretul natural al dublei fertilizări la femeile din Africa de Sud. Această plantă tropicală, cu tuberculi foarte mari, bogaţi în amidon şi comestibili este considerată a determina numărul mare de sarcini gemelare/multiple extrem de frecvente în cadrul unui trib african, care consumă ignamă ca aliment de bază, populaţia mărindu-­se considerabil la fiecare pereche de gemeni sau sarcini multiple care apar. O explicaţie pentru efectul acestei plante face referire la hiper­stimularea ovariană pe care o determină, favorizând eliberarea mai multor ovule. În supermarketuri, o varietate a acestei plante este cartoful dulce. Pe lângă calităţile sale nutritive şi faptul că reprezintă o alternativă delicioasă, cu un nivel scăzut al indicelui glicemic, cartofii dulci conţin şi cantităţi ridicate de vitamina A şi amplifică lactatia la femeile ce alăptează.

Numărul sarcinilor anterioare

S­-a observat că, cu cât numărul sarcinilor anterioare este mai mare, cu atât cresc şi şansele de a avea gemeni. Nu s-­a ajuns însă la un număr standard de sarcini dincolo de care şansele ar creşte considerabil

Tratamentele de fertilitate

Dezvoltarea metodelor de fertilizare a crescut semnificativ şi şansele de concepţie a gemenilor/sarcinilor multiple. Acestea stimulează ovulaţia, ceea ce creşte şansele de fertilizare simultană a două sau mai multe ovule. Aceste tratamente influenţează hormonii de fertilitate cum este estrogenul. Corpul este „păcălit” că are un nivel scăzut de estrogen, facilitând o reacţie în lanţ ce induce ovulaţia. Atenţie însă! Aceste medicamente de fertilitate se administrează doar atunci când apar dificultăţi în concepţia naturală. Există riscuri în ceea ce priveşte administrarea substanţelor pentru fertilitate şi de aceea niciun medic etic nu va recomanda un asemenea tratament decât dacă femeile respective nu pot rămâne însărcinate.

În ceea ce priveşte fertilizarea în vitro, (reproducerea asistată), aceasta este de obicei ultima variantă de a concepe pentru femeile cu probleme de fertilitate. Procedura constă în implantarea mai multor ovule fecundate (cel puţin doi embrioni). Deşi de cele mai multe ori nu toţi embrionii supravieţuiesc, există o şansă destul de mare de reuşită a măcar doi embrioni. În ultimul timp, s-­a constatat şi o creştere inexplicabilă a sarcinilor gemelare monozigote în rândul pacientelor ce apelează la fertilizarea în vitro. Uneori, părinţii de gemeni nu îndeplinesc niciunul dintre toate aceste criterii prezentate şi concep gemeni, indiferent că și-­au dorit sau nu acest lucru. Cercetările oamenilor de ştiinţă continuă în privinţa gemenilor, mai ales a celor monozigoți, a căror concepţie reprezintă un caz particular şi deocamdată destul de misterios.

Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din LIFESTYLE

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus