Connect with us

10 secrete pentru a trece cu bine peste toate examenele pe care le ai

LIFESTYLE

10 secrete pentru a trece cu bine peste toate examenele pe care le ai

Procesul de învățare poate fi din ce în ce mai greu, mai ales când materialele pentru învățat se adună și timpul scade. Deși se apropie vara, poate fi unul dintre cele mai tensionate momente din anul școlar sau universitare într-ucât se apropie perioada examenelor.
Nu este însă un motiv de panică, trebuie doar să știi că memoria funcționează după niște niște principii simpl. În primul rând, trebuie să te concentrezi atunci când îți citești cursurile. Și în al doilea rând, trebuie să repeți.

În general, pentru a fi eficient trebuie să îți îndrepți atenția către doar una sau două acțiuni în același timp. Asta înseamnă că, în general, muzica de fundal nu te va ajut să înveți.

Nu fi tentat să faci mai multe sarcini în timp ce înveți. Când faci acest lucru, creierul încearcă de fapt să se schimbe rapid între sarcini.

Sfaturi eficiente care te ajută să înveţi mai uşor:

Odihna e foarte importantă

Asigură-te că ai un somn bun în perioada în care trebuie să înveți. Învățarea nu este ușoară și posibilitatea de concentrare este importantă pentru reținerea noilor concepte. Când dormi bine, te simți energic și atent a doua zi. Somnul este, de asemenea, critic pentru ceea ce s-a întâmplat în ziua precedentă. Testele extinse atât la animale, cât și la oameni arată că o funcție crucială a somnului este de a re-procesa și consolida ceea ce s-a întâmplat în timpul zilei.

Testează-te

“Efectul de testare” este un fenomen bine stabilit în procesul de învățare. În esență, învățăm mult mai bine prin testarea propriilor cunoștințe decât prin reexaminarea materialelor. Deci, dacă se apropie un examen, nu reciti doar un manual și evidenția pasaje importante. În schimb, testează-te prin examene practice. Nu trebuie să aștepți până la examen pentru a valorifica efectul de testare. Pe măsură ce citești un manual, îț poți da mini-teste, încercând să îți reamintești punctele majore ale fiecărui capitol pe care îl parcurgi.

Folosește toate simțurile în procesul de învățare

E mult mai probabil să reții ceea ce înveți nu numai dacă poți vedea informația, dar și dacă o poți atinge, gusta, auzi, mirosi.
Pentru a fi sigur că informația rămâne stocată în memoria ta, învață făcând legături cu ceea ce știai deja.
Un truc folosit de copii, este încă eficient și în anii târzii de școală : punerea informației în rime. Acest truc poate funcționa și dacă memorezi inițialele cuvintelor și formezi tot felul de propoziții.

Dacă înveți pentru o materie și e necesar să reții numele persoanelor respectă următorii pași : spune numele pe care trebuie să îl înveți de trei ori în minte, repetă-l cu voce tare și folosește numele respectiv ca și cum ai purta o discuție cu o persoană cu acest nume. Poți face de asemenea o asociere între numele persoanei și aspectul său, cu cât asocierea e mai ciudată, cu atât ai mai multe șanse să reții numele.
Ca să fii sigur că îți vei aminti informațiile, nu ezita să le scrii. Doar cititul nu este suficient. Rescrie ceea ce citești și vei vedea că atunci când vei închide ochii , vei putea “vedea” ideile scrise.
Cuvintele auzite se reţin în proporţie de 20%, cele scrise în proporţie de 30%, iar cele auzite, văzute, scrise şi pronunţate sunt reţinute în proporţie de 70%. Astfel, este ideal ca informație să fie auzită și aproape concomitend să o vezi scrisă.
E foarte important să reformulezi informațiile ca să te asiguri că nu înveți mecanic și vor rămâne în memoria ta pentru mult timp. Traducerea în cazul limbilor străine este foarte importantă.
Și cel mai important este să fii perseverent.

Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus