Connect with us

4 lucruri GREȘITE despre Sistemul Solar pe care le credeai ADEVĂRATE

LIFESTYLE

4 lucruri GREȘITE despre Sistemul Solar pe care le credeai ADEVĂRATE

4 lucruri GREȘITE despre Sistemul Solar pe care le credeai ADEVĂRATE

Credeai că Pământul e rotund și că Soarele este o minge de foc? Te înșelai amarnic!

Universul este un loc fascinant, care ajunge să ne intereseze extrem de mult în principal pentru că nu ştim îndeajuns de multe despre el. Ca în orice altă situaţie în care oamenii nu deţin prea multe informaţii, suntem tentaţi să credem tot felul de mituri şi teorii ciudate legate de aceste lucruri, precum cele legate de faptul că pământul este rotund, că soarele este galben iar că Mercur este cea mai fierbinte planetă.

Deşi aceste lucruri ar putea părea credibile sau chiar evidente bazat pe simplele noastre percepţii, acestea sunt în realitate mituri.

1. Pământul este rotund

Deşi mass media, prin reclamele sale ne poate face să credem acest lucru, în realitate, pământul nu este rotund. De fapt, forma pământului este în continuă schimbare ca urmare a deplasării plăcilor tectonice, care se mișcă cu aproximativ 5cm pe an. Denumirea ştiinţifică atribuită formei planetei noastre este aceea de geoid.

La un moment dat, această imagine a circulat pe internet sub denumirea de “Adevărata formă a Terrei”, însă aceasta nu este de fapt decât un model de greutate a planetei, care este folosit pentru a arăta activitatea diferită a forţei gravitaţionale în anumite puncte ale planetei.

2. Există cu adevărat o parte întunecată a lunii?


Există o opinie extrem de răspândită cum că razele soarelui nu ajung decât pe o anumită parte a lunii. Acest mit a apărut ca urmare a faptului că noi vedem de pe pământ doar o singură parte a lunii. Acest lucru se datorează faptului că perioada de rotaţie a lunii coincide cu cea a pământului, astfel că pare că luna rămâne mereu în aceeaşi poziţie faţă de noi, însă razele soarelui luminează şi încălzesc atât această parte vizibilă, cât şi pe cea pe care noi nu o vedem.

3. Este Mercur cea mai fierbinte planetă?

Ca orice om care cunoaşte ordinea din Sistemul Solar a planetelor, te-ai putea gândi că, atâta timp cât Mercur este cea mai apropiată de Soare, aceasta ar trebui să fie şi cea mai fierbinte planetă. Cu toate acestea, s-a demonstrat că cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar este Venus, în ciuda faptului că este cu 50 de milioane de kilometri mai departe de Soare decât Mercur. Temperatura medie pe timpul zilei pe Mercur este în jur de 350 ° C, în timp ce aceasta poate ajunge până la 480 ° C pe Venus.

Această diferenţă fantastică de temperatură este cauzată de atmosfera lui Venus. Aceasta este extrem de densă şi bogată în dioxid de carbon, lucru care cauzează un efect de seră extrem de puternic. Pe de altă parte, Mercur este aproape complet lipsită de atmosferă, astfel încât căldura Soarelui nu este amplificată de nimic.

4. Este Soarele o minge de foc?


Nu mai este nevoie să vorbim despre faptul că temperatura de la suprafaţa Soarelui este mai mare de 5.700 ° C, lucru care ne poate face să ne imaginăm că Soarele este o minge gigantică de foc. Însă această comparaţie este greşită, soarele nu este o minge de foc, acesta nu arde, însă pare să facă acest lucru din cauza exploziilor şi reacțiilor termonucleare care au loc constant în interiorul acestuia. Aceste reacţii se produc întotdeauna cu degajare de lumină şi căldură, acestea trecând prin toate straturile solare şi ajungând până la suprafaţa acestuia, dând aparența unei bile de foc.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus