Connect with us

8 mituri despre mâncare pe care nu ți le spune nimeni. Tu câte dintre ele știai?

LIFESTYLE

8 mituri despre mâncare pe care nu ți le spune nimeni. Tu câte dintre ele știai?

Uleiul este un aliment foarte dăunător și cartofii sunt complet eliminați din dietă – zi de zi auzi aceste mituri și ești deja obișnuit cu ele. Iată câteva mituri despre alimente pe care poate nu le auzi în fiecare zi:

1. Poate exista aceeași cantitate de cofeină atât într-un espresso cât și într-un latte

Probabil erai convins că espresso are cea mai mare cantitate de cofeină.  De fapt, conținutul de cofeină din latte, cappuccino și espresso este absolut același și depinde numai de gradul și amestecul de cafea.

2. Fructe și dulciuri – doar ca desert

Nutriționiștii nu sunt de acord în mod fundamental cu această tradiție stabilită. Fructul este recomandat pentru micul dejun sau gustări în timpul zilei. Dar dulciurile pot fi oferite numai dimineața: dimineața, câteva pătrățele de ciocolată nu vor provoca o creștere semnificativă a colesterolului. După prânz, este mai bine să eviți consumul de zahăr și produse de cofetărie.

3. Glutamatul de sodiu este periculos pentru sănătate

E621 sau, în limbaj științific, sarea monosodică a acidului glutamic este unul dintre cei mai obișnuiți aditivi alimentari din lume. Formula ei a fost creată în Japonia. În 1908, chimistul Ikeda Kikunae a primit glutamat de sodiu din alge și a descris gustul său ca “Umami” (apetisant). De fapt, această substanță se găsește în majoritatea produselor naturale: de la piper la diverse sosuri. El îți forțează receptorii de pe limbă să lucreze mai intens, iar producătorii se folosesc de asta. Principalul pericol al alimentelor, în care se adaugă în mod artificial E621, este riscul banal de îngrășare.

4. Pâinea neagră este mai bună ca cea albă

Mulți cred că produsele din făină albă sunt strict contraindicate celor care doresc să piardă în greutate: aceștia ar trebui să opteze pentru coacerea făinii de secară. Cu toate acestea, conținutul de calorii al unei pâini negre și albe este aproape același și, prin urmare, poți câștiga kilograme în plus consumând orice fel de pâine. Cea mai importantă diferență este în făină. Pâinea neagră este coaptă din făină de secară, conține mai multe fibre dietetice, deci este de preferat când vine vorba de metabolism. Pe de altă parte, pâinea de grâu este mai ușor de digerat, deci dacă suferi de boli ale tractului gastro-intestinal este mai bine să alegi pâine albă.

5. Granola- cea mai bună gustare

Gustarea americană a reușit cu siguranță să îți intre în preferințe dacă vrei să ai un stil de viață sănătos. Ovăz fiert, nuci, miere – granola este într-adevăr considerată una dintre cele mai nutritive gustări. Cu toate acestea, producătorii pot adăuga adesea îndulcitori artificiali. Acestea provoacă un apetit crescut și te fac să consumi mai multe alimente decât ar fi necesar.

6. Uleiul de măsline este mai bun decât cel de floarea-soarelui, fiindcă accelerează metabolismul

Experții susțin că toate uleiurile vegetale sunt utile, dar în cantități limitate – nu mai mult de 30 de grame pe zi. Acestea conțin acizi grași nesaturați, care îmbunătățesc metabolismul colesterolului. Acest lucru poate servi ca o bună prevenire a bolilor sistemului cardiovascular.

7. Zahărul din trestie e benefic

Are multe microelemente utile, dar conținutul lor este nesemnificativ. Nu vei mânca niciodată 2 kg de zahăr pentru a obține cantitate recomandată de potasiu. Principalul avantaj al zahărului din trestie este faptul că acesta poate fi mâncat nerafinat. Utilizarea acestui produs provoacă numeroase controverse printre dieteticieni, deoarece conține 97% zaharoză, iar valoarea calorică a acestuia este de aproape 387 kcal la 100 g.

8. Eliminarea pastelor și a cartofilor din alimentație

Nu totul este la fel de înfricoșător cum pare. Cartofii conțin potasiu, magneziu și fier. Trebuie doar să iei în considerare următorul aspect: Conținutul caloric de 100 de grame de cartofi copți este de 80 kcal, dar cartofii prăjiți cu aceeași greutate vor urca până la 317 kcal. În același timp, dacă adaugi sos, conținutul de calorii va crește dramatic.

Cu pastele, situația este ceva mai complicată. În 100 de grame de fidea găsești aproximativ 114 kcal. Conținutul caloric al pastelor făinoase din grâul dur este de 230 kcal. Cu toate acestea, pastele din grâul dur conțin o mulțime de substanțe nutritive și fibre utile, mai puțin amidon și grăsimi, dar în fidea găsești doar calorii goale.

Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus