Connect with us

4 GREȘELI pe care le facem cu toții atunci când vedem o femeie ÎNSĂRCINATĂ

ADELINA

4 GREȘELI pe care le facem cu toții atunci când vedem o femeie ÎNSĂRCINATĂ

Dragilor, de când am rămas însărcinată am învățat că există foarte multe mituri legate de graviduțe și, cu atât mai multe lucruri pe care oamenii le fac greșit atunci când vine vorba despre ele. Iată care sunt!

1. Sensibilitatea burticii unei gravide

Înainte să fiu însărcinată, fără să știu, cum vedeam o graviduță, mă aruncăm asupra ei și îi mângâiam burtica. De drag, din curiozitate, surprindere, etc. Este un lucru total nepotrivit, pe care cu siguranță n-o să-l mai repet când o să mă întâlnesc cu viitoare mămici. Hai să o luăm logic. O burtică nu reprezintă un motiv de pelerinaj și nici atingeri precum la moaște. Este locul devenit destul de sensibil la care au acces deținătoarele și partenerii acestora. Să ținem cont totuși că este o parte a corpului unei femei și, cu siguranță, dacă îți spune că a suferit modificări de ordin estetic sau oricare altul, nu începem să-i mângâiem părțile intime să depistăm schimbările. Când bebelușul va fi născut, o să fie dornic de atenție și de toate mângâierile din lume însă, cât încă este în pântece, nici mamei nu i se recomandă să stea toată ziua cu mâna pe burtică. Păstrează-ți gesturile tandre pentru atunci. Vor fi de folos. Am făcut de nenumărate ori mișcarea asta, însă abia când am fost de cealaltă baricadă am înțeles că nu trebuie să o mai fac.

2. Gravidele nu suferă de foame

Dragii mei, femeile însărcinate nu se transformă în niște elefanți pe care trebuie să-i bombardați cu mâncare. Ele nu trebuie să-și schimbe total modul de viață, nici să mănânce cantități industriale de mâncare. Trebuie doar să se hrănească corespunzător, să nu se înfometeze și să-și asigure sursa de energie necesară pentru a susține sarcina. De ce? Din două motive foarte raționale:
-bebelușul nu cere de mâncare. Încă ☝?. Dar cu siguranță își ia cât are nevoie, fără ca mămica să fie obligată să tripleze cantitățile de alimente.
-poftele sunt doar niște noi pretexte ale femeilor pentru a cere atenția pe care și-o doresc. Doctorii confirmă că sarcina nu-ți activează poftele de căpșune la 3 noaptea, nici de pepene roșu în toiul iernii, astfel încât femeile să-și dea bărbații jos din pat și să plece în căutarea lor.
În consecință, nu tratați femeile însărcinate ca pe niște saci fără fund pe care să-i îndopați cu mâncare fel și fel. Plus că au parte de oscilații de orice fel. Acum vor să mănânce, iar în 10 minute s-au răzgândit. Desigur, oamenii care vor să fie amabili și doar să întrebe, nu se încadrează în categoria asta. Mă refer la acei oameni care îți spun mereu: “Mănâncă, mănâncă, mănâncă!”.

3. Sfaturile exagerate ale celor care nici măcar nu au trecut prin experiența asta

De când am dat vestea că voi deveni mămică, am primit o mulțime de sfaturi. Care mai de care mai ingenioase. :)) Unele cu adevărat folositoare, pentru care le mulțumesc celor de la care le-am primit, dar altele, motive pentru care să te legi la cap când nici nu te doare.
Fraților, femeile cu bebeluși în burtică nu sunt bolnave și nu devin incapabile, ci doar niște viitoare mămici. Atât. Dacă au trecut cu bine de primele 3 luni și își ascultă doctorul care le supraveghează pe perioada sarcinii este minunat. Este tot ce trebuie să facă.

Mi-au trecut pe la urechi tot felul de lucruri:

– nu sta pe partea stângă pentru că deranjezi copilul.
– nu face sală – aici ar fi de discutat pentru că, doar anumite exerciții îți sunt permise, nu toate și din anumite poziții. Dar nu interzicem mișcarea.
– nu mai căra nimic. Nici geanta personală?! Duh!! Oh, Jesus!!! Doar n-o să ne angajăm oameni să ne care geanta de umăr care conține un telefon, o agendă, pudră, gloss, o apă plată și portofelul pentru că avem o burtică. E o nebunie!
– nu sta în soare. Soarele nu dăunează, solarul da.

Și multe alte nebunii.

4. Nu-i spune unei femei însărcinate numai despre lucrurile negative care o așteaptă

Sarcina ei, dar și creșterea copilului, pot fi diferite de ale tale. Părerile nu-și au rostul atunci când sunt oferite fără să fie cerute. Cât despre momentul în care alegi să ți le exprimi, trebuie să fie unul foarte bine ales când vine vorba de o femeie care este supusă unor schimbări majore, iar hormonii ei o iau razna.
Unii oameni aleg să-i expună gravidei mai mult momentele de criză atât din timpul sarcinii cât și de după, fără să țină cont că ea deja parcurge niște pași noi în viața ei, cu modificări de orice fel.
Astfel, dacă vrei totuși să fii de folos, spune-i cât de frumoasă va fi pe perioada sarcinii și cât de repede va ajunge să-și cunoască bebelușul, cu toate nevoile acestuia și, să le facă față, pentru că nimeni nu s-a născut învățat, sau cât de repede va reuși să dea jos kilogramele acumulate în timpul sarcinii.

Nu este cea mai strălucită varianta să o încarci cu fraze de genul:

– te vei face cât ușa de la intrare
– vei reține apă, iar carnea ta va avea aspectul cojii de portocală
– vei face vergeturi
– te vei confrunta cu depresia post-natală
– nu vei dormi multe nopți
– vei plânge din orice
– copilul va plânge și el zi și noapte
– viața ta va fi un dezastru cu toate schimbările.

Oh, doamne! Nu e necesar să transformăm cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei/familii într-o dramă fără margini. Plus că, de ce ar trebui să-i spui lucruri pe care le-a mai auzit de sute de ori și fără să-ți ceară părerea. Și, să fim realiști, ea poate nu va trăi nimic din această listă lungă cu care ai avut așa mare grijă să-i încarci memoria gratuit.
Oamenii sunt total diferiți, așa și lucrurile pe care le fac sau perioadele prin care trec, deși aparent crezi că seamănă cu experiențele tale.

Important este să nu dai sfaturi când nu ai trecut prin asta și n-ai stat de vorbă cu un medic specialist. Este esențial să te iei după simțurile tale. Corpul nostru are deja un computer de unde își ia comenzile și știe ce să te îndrume să faci. Ghidează-te după asta și după medicul tău.

Sarcina nu doar că m-a umplut de iubire și sensibilitate, dar a venit și cu niște lecții importante la pachet, care o să-mi folosească pe viitor!

Pupici pestriți la pătrat!

1 Comment

1 Comment

  1. Tamara

    martie 5, 2018 la 11:02 pm

    Am doi copii, băiețel de 2 ani si 7 luni si fetița de 2 luni. Niciodată nu am dat sfaturi la viitoare mămici sau sa le zic ca ii greu cu copii. Ca fiecare Persoana ii diferită si de aia se duce la doctorul ei si știe ce are voie sa facă sau ce sa mănâncă sau cum sa doarme. La fel si copii diferă unul de celălalt. Ade îți doresc sarcina ușoară si sa te bucuri mult de sarcina ta. Te pup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus